Сакате да пробате нов имиџ кој вклучува растење на брада. Најважното нешто за да го постигнете тоа е да знаете како да ја одржувате. Треба да одвоите време во кое вметнете нови рутини кои ќе ви помогнат да го постигнете вашиот целосен „брада“ потенцијал. Еве неколку чекори до кои треба да се придржувате доколку сакате да растете брада.

1. Реална цел

Постојат многу различни стилови на брада за избор, па одберете го тој што вам ви се доапаѓа и што најдобро му одговара на вашето лице. Но тука исто така треба да обрнете внимание и на предиспозициите на раст на влакна на вашето лице. Вие најдобро си го знаете лицето и тоа каде ви растат повеќе влакна а каде помалку. Откако ќе ги знаете сите овие работи, тогаш треба правилно да ги поставите вашите очекувања.

2. Раст

Трпението е доблест. Не само што малку време може да помогне да се пополни некоја ситница, туку тоа е исто така потребно за скоро секој стил на брада. Таа се претвора во нешто ново секоја недела. Значи, ако ви се чини дека никогаш нема да ја постигнете секоја своја цел, тогаш искрено може да се разбудите еден ден и да сфатите дека веќе сте ја пристигнале целта.

3. Одржување

Под ова одржување се мисли на периметарот на брадата и нејзино поткастрување. Откако го имате утврдено стилот на брада, го имате утврдено и нејзиниот периметар. Битно е влакната кои се надвор од утврдениот периметар да се отстранат, како на пример тие на вратот или образите. Треба да ја шишнете брадата додека ја растете, повеќе на некои места помалку на други. Ова помага да се насочат влакната точно таму каде што треба да растат.

4. Користете производи за нега

Постојат различни производи за нега на брада. Утврдете кои препарати најмногу ви одговараат за соодветна грижа и одржување на вашата брада и придржувајте се до упатствата за употреба. Неколку капки на масло за брада би и дало доволно хранливи материи и сјај. Можете и да одберете мелем, крема кое покрај тоа што ќе ви помогне во одржување ќе ви помогне и во обликување.

5. Чешлање

Четките за брада помагаат за ексфолијација на кожата под брадата, за почетници, што ги чистат мртвите клетки на кожата и спречува идно лупење.Покрај тоа четките на крајот од секој ден ќе обезбеди нејзино здравје и питомост. Ова ги дистрибуира природните масла произведени во кожата, кои инаку се собираат на основата на влакната и го хранат само дното на секое влакно. Оваа дистрибуција на масла спречува кршење, разлетување и разделување на краевите.