Сторија

8-от континент

8-от континент на Lenka Petráková- концепт на пловечка станица за чистење на океаните

Како предлог решение за најголемиот проблем со загадување во светот, Lenka Petráková, предлага дизајнот за огромна пловечка станица која е наречена 8-от континент, а која ќе ги собира пластичните отпадоци од површината на океаните...
Pagurus

Pagurus амфибијски катамаран на соларен погон

Италијанскиот дизајнер Pierpaolo Lazzarini претставува еден иновативен пловен објект наречен Pagurus или Crabmaran, формиран како амфибијски катамаран долг 25 метри кој се напојува на соларна енергија. Овој пловен објект е поделен на простори во...
Nestlé

Nestlé прави пат за нов начин на живеење и работа во Лондон

Стариот штаб на лондонскиот Nestlé отвара можност за нов начин на живеење и работа во градот. Ова место била првата фабрика надвор од Швајцарија која го произведувала Milky Bar и првото инстант кафе. Зградата...
Рефлектирачки балон

Рефлектирачки балон кој може да ги ограничи ефектите на сончевото зрачење

Дизајнерите Габриел Мундула и Федерика Санчез, создадоа „рефлектирачки балон“, комбинирајќи ја архитектурата и технологијата за да помогнат во ограничувањето на последиците од сончевото зрачење, притоа зачувувајќи ја рамнотежата на нашата планета и целата боисфера....
Tiffany & Co.

Акционерите на Tiffany & Co. го прифатија новиот договор на LVMH

Едногодишната сага околу аквизицијата на Tiffany & Co. кон LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) конечно заврши со нов договор. Акционерите на американскиот бренд го одобрија постигнатиот договор кој се очекува да се финализира на...
Часовничарството

Часовничарството добива статус на наследство од UNESCO

Занаетчиството на швајцарско и француско механичко правење часовници го доби статусот на нематеријално наследство на UNESCO, фрлајќи го фокусот на уметноста практикувана со векови во планинскиот регион Јура, каде се наоѓаат двете земји. Ова...
вакцина

Потенцијална вакцина создадена со иновативна растителна технологија

Американската Агенција за лекови, ФДА ја одобри првата фаза од клиничките испитувања за вакцината против COVID-19 на „Бритиш Американ Тобако“ кај возрасни волонтери. Вакцината е создадена со иновативна растителна технологија за забрзан раст на...
пурата

Пурата како стил на живеење

Фидел Кастро е познат по тоа што уживал во своите Сohiba, а дипломатите кои доаѓале на посета кај него неретко се враќале со парче од можеби најконтроверзните, најфините, најлуксузните и дефинитивно најимитираните пури на...
Mycotech Lab

Mycotech Lab направи патики од Mycelium

Индонезиската биотехнолошка лабараторија Mycotech Lab разви материјал сличен на кожа изработен од мицелумот на печурката Mylea. Откако го претстави првиот часовник со ремен направен со ваков материјал, компанијата соработува со многу модни брендови за...
VoMA

VoMA, првиот целосно интерактивен виртуелен музеј

VoMA, што е кратенка од Virtual Online Museum of Art, е изграден во соработка со CGI на основа на технологија за виртуелна реалност, а може да го посети секој кој има Wi-Fi-врска. Иако сме...

ПОПУЛАРНО