Bugatti уште еднаш соработува со VIITA за да го развие првиот паметен часовник во светот чие куќиште е целосно направено од карбонски влакна. Материјалот е искористен, вели производителот на автомобили, за да ги почитува подвизите на своите автомобили, кои интензивно го користат лесниот материјал.

Навистина, употребата на карбонски влакна – партнерот за паметни часовници на Bugatti, VIITA, го издлаби куќиштето на часовникот од еден блок материјал – му овозможи да ја намали тежината на Bugatti Carbone Limited Edition, како што се нарекува, за 13 проценти. и покрај фактот што сега има 22 отсто поголема батерија од 540 mAh.

Bugatti Carbone Limited Edition

Иако сега тежи помалку од паметниот часовник Bugatti Ceramique Edition One, неговата батерија може да издржи до 15 дена во нормална употреба, без услугите GPS. Во режимот always-on, батеријата трае два до три дена, според производителот на автомобили.

Покрај тоа, часовникот доаѓа спакуван со 1.000 сложено спакувани компоненти. Тоа им овозможува на своите GPS сензори да постигнат толку високо ниво на прецизност, што часовникот може да се користи за следење на податоците за забрзувањето, времето на кругот и повеќе кога носителот е на тркачка патека.

Се што има еден паметен часовник

Во меѓувреме, двојните сензори ја мерат варијабилноста на отчукувањата на срцето и отчукувањата на срцето. Тоа му овозможува на часовникот да обезбеди податоци за здравствени извештаи на носителот и да понуди повратни информации за кардио закрепнувањето, препораките за тренинг, биолошката возраст и нивото на стрес. Водоотпорен до 100 m (328 стапки) или 10 атмосфери, часовникот може да се носи додека пливате.

Bugatti Carbone Limited Edition има 390×390 px AMOLED дисплеј со сафирно стакло за екранот на допир и 16,7 милиони бои. Доаѓа со сив силиконски/најлонски ремен или црно силиконски ремен.

„Во Bugatti употребата на иновативни технологии и материјали е исто толку важна како и изгледот, употребливоста и доверливоста“, рече Wiebke Ståhl, управен директор на Bugatti International. „Паметниот часовник Carbone Limited Edition го вклучува сето тоа, не само преку употребата на јаглеродни влакна, туку и во однос на убавината, реткоста и технологијата“.

Ограничен на само 2.500 примероци, паметниот часовник ќе биде ексклузивен, исто како и автомобилите на Bugatti, а цената изнесува 2.590 евра.