Bjarke Ingels Group (BIG) го финишираше својот хотел на дрво во шведска Лапонија, создавајќи сферична кабина која е покриена со 350 куќички за птици. Наречен „Биосфера“, дизајнот е поставен да виси меѓу дрвјата во шумата Харадс и е најновото дополнување на ресортот Treehotel.

Данската архитектонска фирма е последната што ја презеде задачата да создаде соба за комплексот Treehotel, кој е познат по импресивниот список на кабини создадени од некои од водечките скандинавски архитекти. Секоја соба е дизајнирана да комуницира со шумата на различен начин и секоја носи свој посебен идентитет.

BIG

За својот дизајн, BIG создаде сферична структура со екстериер покриен со 350 куќички за птици. Тимот работеше заедно со шведскиот експерт за птици Улф Охман и се надеваат дека биосферата ќе ја зголеми популацијата на птици во шумите.

Охман објасни:

„Поставувањето гнезда за птици е важна мерка што треба да се преземе. Понатаму, климатските промени доведуваат до појава на бум на инсекти порано во годината, а до моментот кога ќе се изведат јајцата на птиците, бумот веќе поминал. Хранењето е важен механизам за поддршка за птиците кои престојуваат во Северна Шведска и бараат храна во зима.
Покажувањето на употребата на птичји гнезда и хранењето, не само во хотелот Treehotel, туку и луѓето да ги инсталираат во близина на нивните домови, е вредно. Иницијативата од Treehotel да преземе такви мерки може да ги инспирира нивните посетители да го сторат истото“.

Посетителите пристапуваат во Биосферата преку висечки мост. Внатре, тие се транспортираат во простор кој се чувствува релаксирано и затскриено – со ентериери во темни тонови и органски материјали инспирирани од исполнетоста на околните шуми. Иако е мала, собата има се што е потребно за луксузен престој во хотел, вклучително и тераса на покривот која нуди панорамски поглед на пејзажот.

BIG

Истоимената фирма на Бјарке Ингелс откри некои проекти од висок профил во последно време – од завршувањето на „најодржливата фабрика во светот“ во нордиска шума, до пловечкиот град во Бусан, полн со зимски градини, ресторани и домови за 12.000 жители.