Bentley и The Macallan дестилеријата го открија дизајнот на нивниот прв колаборативен производ, хоризонтално шише во кое ќе биде сместено ограничено single-malt виски кое сè уште е во процес на создавање.

„Нашиот прототип за The Macallan Horizon е навистина пионерски и во неговиот дизајн и во употребата на материјали“, рече Крис Кук, менаџер за дизајн на производи и лајфстајл на Bentley. „Тоа е спој на остро дефинираната, но сепак заоблена дизајнерска ДНК на Bentley, иновациите на The Macallan и рециклирани материјали од двата иконски британски брендови“.

Bentley X The Macallan Horizon

Шишето ќе содржи The Macallan Horizon, ограничено издание на single-malt виски. Според тоа, нема да има никакво дно, и наместо тоа доаѓа со држач на кој седи, како што е соодветно, хоризонтално.

„Во светот на вискито, сè е исправено, како што се нашите кадрици и нашите шишиња“, рече Jaume Ferras, глобален креативен директор на The Macallan. „Кога ја погледнавме хоризонталната насока што ја следи Bentley Motors како дел од автомобилската индустрија, нè натера да размислиме дали и како би можеле да го прилагодиме овој формат за виски, што на крајот треба да се истури во чаша“.

Bentley X The Macallan Horizon

Рециклирани материјали

Самото шише е направено од стакло кое добило пресврт од 180 степени. Потоа е опкружен со сложено извртена 3D структура направена од неколку рециклирани и одржливи материјали. Тоа вклучува рециклиран бакар од неупотребени кадри лоцирани во поранешната дестилерија на The Macallan, алуминиум добиен од производството на возила Bentley, рециклирано дрво од двете марки и истата кожа со ниска содржина на CO2 од Шкотска што може да се најде во Bentley Batur.

Bentley X The Macallan Horizon

„Неверојатно сум горд на револуционерниот дизајн што го создадовме за The Macallan Horizon“, рече Ферас. „Тоа едноставно не би било возможно без неспоредливата изработка и креативност по кои се познати The Maсallan и Bentley Motors и е олицетворение на бескомпромисната извонредност што ја следи The Macallan од 1824 година.

Шишињата, сепак, сè уште не се подготвени за полнење, а The Macallan Horizon ќе биде лансиран во летото 2023 година.