Како сите работи во животот на Ерик Клептон, така и за автомобилите, овој човек кој може да се пофали со шест децениска кариера има големи апетити. Иако самиот се опишува како ентузијаст за автомобили, се чини дека зборот ентузијаст преведено би значело автомобили со многу коњски сили.

Желбата на човекот кој во 1989 година имаше изјавено: „Да имав повеќе простор и да бев мудар, ќе имав огромна колекција до сега и ќе бидам мулти мултимилионер“ изгледа се остварила. Да погледнеме дел од автомобилите кои ги поседува оваа легенда.