ASICS е шампион на иновација со лансирање на три нови производи преку виртуелната реалност. Во овој период покрај добрите перформанси, победничка формула е и иновацијата. Всушност иновацијата е суштината и лежи во нејзината ДНК уште од 1949 година, кога основачот Кихачиро Оницука се стремел за спортот како би ги трансформирал животите на децата во воено разорената Јапонија.

Innovation Lab е првиот производ на компанијата и претставува платформа за спортисти и купувачи ширум светот. Трите нови патики ќе бидат објавени во шема на бои на Sunrise Red, која покрај тоа што е боја која го претставува градот Токио, е и силен симбол на надежта, страста и посветеноста на спортистите.

За освојувачите тука е METARACER, тркачка патика која обезбедува издржливост во најнапредна можна форма. Оваа патика се придружува на истиот опсег што ги имаа METARIDE, METARUN и EVORIDE со таа разлика што тука имаме стабилизирачка јаглеродна плоча што се протега низ цела должина на обувката. Технологијата GUIDESOLE обезбедува амортизација и структура на меко, отскокнувачко чувство при секој чекор. Со тежина од 190g за мажи и 155 g за жени, овие патики се неверојатно лесни дизајнирана да го намали заморот на долги растојанија.

METASPRINT, се дизајнирани чија рутина е трчање на лента. Поради тоа целта на ASICS била да се задржи леснотијата на патиките (само 136 g) без да се загрози стабилноста на ногата.

Последни се METARISE, дизајнирани за луѓе кои сакаат да скокаат… играат одбојка. Целата технологија се сведува на дополнителни три проценти висина кои обезбедуваат повисоки скокови. Заоблената потпетица поддржува помазна транзиција за време на скок, која кога е поврзана со FLYTEFOAM Propel амортизацијата дава дополнителна висина во патиката, што би значело 2 см во воздух.