Во 2019 година, основачот на Airspeeder and Alauda Aeronautics Метју Пирсон, претстави нов вид на летечко возило (eVTOL) со надеж дека ќе започне еден вид формула за летачки автомобили. Неколку години подоцна, Пирсон и неговиот тим влегоа во историјата преку првите летови на електричен летачки тркачки автомобил.

Alauda Aeronautics Mk3 како што е наречено возилото, е првиот перформансен eVTOL резултат на најдобрите умови кои работат со фокус за да ја забрзаат револуцијата во мобилноста. Првите летови со ова возило се случиле во пустините на Јужна Австралија под надзор на органот за безбедност на цивилното воздухопловство.

Бидејќи ништо не е предизвик како трка, година на три меѓународни локации, кои не се откриваат во соопштението, ќе се одржат трки со елитни пилоти. Публиката ќе гледа преку дигитални канали кои го прикажуваат целосниот динамичен потенцијал на возилата што имаат поголема рационалност од тежината на тежината на F15 борбен авион.

„Светот е подготвен за напредна мобилност во воздух и ние сме горди што влегуваме во историјата воведувајќи ја првата светска трка на летачки електрични автомобили. Airspeeder и EXA ја претставуваат иднината на моторспортот, привлечна и возбудлива изложба на потенцијалот на електричните летачки автомобили како дефинитивна револуција за мобилност на оваа генерација.“- изјавуваат од компанијата.