Atelier Jalaper е француски производител на часовници кој произведува рачно изработени часовници. Неговата последна креација, сепак, е италијанска по природа и треба да биде блиску до срцето на секој автомобилски ентузијаст. Запознајте го AJ-P400. И љубителите на автомобилската индустрија и колекционерите на часовници ќе бидат импресионирани од најновиот часовник со ограничено издание на Atelier Jalaper. Она што го издвојува AJ-P400 е неговиот бројчаник, кој е направен со користење на оригинални делови од Lamborghini Miura P400 S, па оттука и името. Часовникот изгледа елегантно, со анодизиран мат црн бројчаник кој ја зачувува оригиналната патина на парчето.

Atelier Jalaper AJ-P400

Куќиштето на AJ-P400 е направено со комбинација од полиран и сатен-обработен челик, со дијаметар од 39,5 mm. Задниот дел на куќиштето е зашрафен и отворен, што овозможува поглед на движењето. Фиксната рамка од полиран челик има овална форма, потсетник на фаровите на Miura. Предното стакло е антирефлективен кристал од сафир, додека задното стакло е чадено сиво минерално стакло, што ја додава целокупната естетика на часовникот. Часовникот е водоотпорен до 50 метри.

Само 400 парчиња

Во меѓувреме, маркерите за часови на AJ-P400 се луминисцентни и се инспирирани од оригиналните брзинометри на Miura. Уште подобро, минутниот прстен е достапен во четири бои (зелена, портокалова, сина и црна), што одговара на иконските бои на Miura. Рамката е опремена со бела минута, додека рефлектирачките стрелки се инспирирани од класичните брзиномери на Lamborghini.

Часовникот се напојува со движење со калибар Sellita SW270-1 M, што е механичко движење со рачно намотување кое чука на фреквенција од 28.800 вибрации на час (4 Hz). Движењето има резерва на енергија од приближно 45 часа, што може да се измери преку индикатор за резерва на енергија во 6 часот.

Часовникот Atelier Jalaper AJ-P400 е достапен во ограничен број – поточно 400 парчиња. Секој часовник е по цена од 1.800 евра или околу 1.900 долари по тековниот курс. Нарачките за овој ограничен часовник веќе започнаа, а испораката започнува во јуни.