Технологијата во часовниците Accutron беше толку револуционерна кога беше лансирана во 1960 година што не само што се одрази тековната вселенска трка, туку ја поттикна уште повеќе.

Accutron првпат беше претставен од американскиот бренд за часовници Bulova како најпрецизен часовник во светот. Часовниците на батерии не беа ништо ново во овој момент, но Accutron исто така користеше револуционерен резонатор за камертон наместо традиционалното тркало за балансирање.

Системот работеше на 360 Hz – многу побрзо од традиционалните 2,5 Hz и цели девет години пред доаѓањето на кварцните часовници од 32 Khz. Беше толку прецизен што системот подоцна ќе се користи на сателитите.

Accutron Spaceview

Најпрепознатливиот историски модел на Accutron – Spaceview – првично беше развиен како демонстратор со отворени сказалки за да илустрира како часовникот работел пред неговите изложени компоненти и зелената шема на бои да ги привлечат колекционерите.

Кога Accutron повторно се роди како самостоен бренд во 2020 година, тој ќе воведе уште еден прв светски часовник, првиот часовник кој се напојува со електростатска енергија.

Како и автоматските часовници, новите движења на Accutron ја преземаат својата моќ од движењето на оној што го носи. Внатре во електростатското движење, двојните турбини се придвижуваат со „неверојатни брзини“ помеѓу две фиксни електроди.

Создадената електрична енергија се складира во „акумулатор“ и се користи за напојување на два мотори, еден електростатски мотор кој напојува втора сказалка за чистење течност и чекор мотор кој ги движи стрелките за минута и час. Двата мотора се синхронизираат со помош на интегрирани кола за да се обезбеди точност до +/- 5 секунди месечно.

Со цел да ја максимизира својата електронска резерва на енергија, движењето Accutron влегува во режим на резерва на енергија по пет минути неактивност, при што втората сказалка паузира во положбата 12 часот.

Accutron ги искористи револуционерните нови движења – за кои беа потребни 10 години за да се развијат – за да го напојува својот Spaceview 2020, 43,5 мм од не’рѓосувачки челик кој го премислува оригиналниот омилен колекционер, кој ја прифаќа истата палета на бои и отворена естетика по избор на кожа или Ремени за алигатор или нараквица од нерѓосувачки челик со седум врски. Колекцијата вклучува и ограничено издание од 60 парчиња од 18К злато.

Accutron

Accutron DNA

„Овие нови часовници, придвижувани од електростатска енергија се први од нивниот вид и му оддаваат почит на иконскиот дизајн Spaceview кој му даде признание на Акутрон дека е индустриски патеписец“, рече Џефри Коен, претседател на Citizen Watch America, на нивното објавување.

Во исто време, Акутрон ја пресели својата естетика во сегашноста со Accutron DNA , модерна интерпретација на Spaceview. Часовникот од 45 мм од не’рѓосувачки челик добива обработено куќиште со две бои, без рамка, со поизразен сафирен кристал со купола и заострени, поаголни карактеристики на бирање, кои се комбинираат за да создадат поизразена, непогрешлива силуета.

Презентирана во четири бои, вклучително зелена, сина, црна и розово златна, Accutron DNA го носи името Accutron напред во 21-от век.