Светот е богат со преубави места. Места кои делуваат толку нестварно што дури и кога би погледнале фотографија би се запрашале дали навистина постојат.

1. Коралниот гребен на Белизе- второ по големина подрачје во светот кое е богато со живи корали. Се протега непосредно покрај Полуостровот Јукатан и освен самиот гребен во овој резерват спаѓаат и околу 450 островчиња, како и три корални атоли, односно гребени во облик на прстен во кои се сместени живописни лагуни.

места

2. Игуасу водопадите- се наоѓаат на граница меѓу Бразил и Аргентина, се состојат од 275 сплавови високи од 60 до 80 метри.

места

3. Wind Cathedral во Намибиа- серија формации на пустински песок кои се наоѓаат во регионот Сосусвлеи. Оваа атракција може да се посети низ целата година поради временските услови кои се исти во текот на годината со температура од 45 степени целзиусови.

места

4. Пештерите Маиџишан- 194 пештери кои се наоѓаат на ридот Маџишан во Тианшуи, провинцијата Гансу, северозападна Кина. Оваа карпеста архитектура содржи 7.200 будистички скулптури и над 1.000 m2 мурали.

места

5. Планината Рораима во Венецуела- највисока од многуте тепуијски високорамнини во Јужна Америка. Планината истовремено е тромеѓје на Венецуела, Гвајана и Бразил. Ова место има многу ендемски видови на флора.

места