Ги потценуваме сопствените способности и мислиме дека не можеме, но всушност – можеме. Повеќе болка, повеќе резултати. Ако сте слаби, тоа не значи дека не треба да трчате. Да, треба. И вие може да имате здравствени проблеми, имате тело и можете да се здебелите. Затоа е добро да почнете да трчате на време за да ја одржите рамнотежата. Ќе се чувствувате добро затоа што ќе се грижите за себе ако трчате. Земете ги патиките и излезете од дома, не е толку тешко. Кога ќе го завршите тренингот и ќе се вратите дома, ќе бидете благодарни на себе што конечно го направивте тоа. Само повторете – трчањето не е толку тешко!

1. Добро е за срцето
Протокот на крв низ телото се зголемува за 20% додека трчаме. Ова е особено здраво за некои органи. Исто така, трчањето го намалува лошиот холестерол, а со тоа го намалува ризикот од срцев удар, висок крвен притисок и мозочен удар.

2. Трчајте за вашите бели дробови
Трчањето ќе ви ги одржува бели дробови чисти и ќе можете полесно да дишете. Со оваа предност, животот ќе ви биде подобар и полесен. Полесното дишење е чекор напред за да се чувствувате среќни.

3. Загарантирано слабеење
Има ли подобар начин да согорите калории од трчањето? Се разбира не. Сè зависи од вашата тежина и брзината на трчање; колку побрзо трчате – толку помалку килограми ќе имате.

4. Бавно стареење
Стареењето е нешто што не можеме да го прескокнеме, но можеме да го одложиме. Вежбањето е докажан начин да се успее во тоа. Трчањето е најдобриот избор што можете да го направите. Трчајте и останете млади подолго.

5. Ја елиминира депресијата
Трчањето е една од оние работи кои брзо го решаваат проблемот со депресијата. За време на трчањето се ослободува хормонот ендорфин кој значително го подобрува расположението. Чувствувајте се добро и сакајте се себеси.

6. Го подобрува варењето
Движењето на телото многу помага во правилното варење на храната. Исто така, помага да се апсорбираат добрите хранливи материи од храната што ја јадеме во текот на денот.

7. Ги штити коските
Коскената густина на колковите и нозете значително се зголемува за време на трчањето, а исто така помага да се намали ризикот од развој на коскени заболувања како остеопороза и артритис.

8. Подобар сон
Спиењето е многу важна функција во нашите животи која може да влијае на нашето расположение доколку не е добро. Трчањето не само што ќе ве измори и ќе ве испрати порано во кревет, туку ќе ги отстрани и негативните мисли кои можат да ни се мешаат во соништата.

9. Затоа што си среќен
Сигурно сте трчале барем еднаш во животот. Се сеќавате на тоа чувство? Прекрасна. Го отфрлате целиот стрес од вашите рамена – и тоа чувство е бесценето. Плус, да знаете дека правите нешто добро за себе е доволно само по себе.

10. Зголемена самодоверба
Ќе сфатите дека сте силни, добри и важни кога не сакате да се откажете. Ова е одличен начин да ја зголемите вашата самодоверба и да се сакате себеси. Само напред, продолжи!